Diabeteszorg

Diabetesverpleegkundige

Als zelfstandige diabetesverpleegkundige geef ik ondersteuning en begeleiding aan mensen met diabetes, met het doel bevorderen van de zelfstandigheid bij het omgaan met diabetes en het zoveel mogelijk voorkomen van complicaties. Ik doe dit door het geven van:

  • voorlichting over diabetes en de behandelingsmogelijkheden
  • advies bij het aanpassen van de leefstijl (voldoende bewegen en gezonde voeding)
  • informatie over omgaan met diabetes in bijzonder situaties (ziekte, medicijngebruik en vakantie)
  • instructie bij zelfcontrole en insuline spuiten (spuittechnieken)
  • advies bij doorverwijzing naar andere disciplines (bijvoorbeeld pedicure, podotherapeut en diĆ«tiste)

Als diabetesverpleegkundige kan in overleg met uw behandelaar de diabetesbehandeling in de thuissituatie voortzetten en bijstellen.

Wat is diabetes?

Diabetes is helaas één van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Een chronische stofwisselingsstoornis waar naar schatting meer dan 1 miljoen mensen in Nederland mee leven. Bij diabetes is er sprake van een te hoog glucosegehalte (suiker) in het bloed. Het glucose is een belangrijke energiebron die we dagelijks binnenkrijgen met ons eten. Ons lichaam houdt onder invloed van het hormoon insuline de waarden van het glucosegehalte in het bloed binnen bepaalde grenzen, zodat het niet te hoog maar ook niet te laag wordt. Bij diabetes is dit evenwicht verstoord. Dit kan zijn doordat de alvleesklier niet meer genoeg insuline aanmaakt of dat het lichaam ongevoelig is geworden voor de insuline. Er blijft te veel glucose in het bloed en uiteindelijk wordt het uitgeplast in plaats van gebruikt als energie. Hier kunnen bepaalde lichamelijke klachten bij horen zoals: veel plassen, dorst, moeheid, jeuk en onbedoeld afvallen.

Gevolgen van diabetes

Als gevolg van diabetes kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan aan ogen, voeten, nieren, hart- en bloedvaten en het zenuwstelsel. Het gezichtsvermogen kan afnemen, wonden genezen minder snel, kans op infecties is groter, nieren kunnen minder goed gaan werken en het gevoel in voeten, benen en armen kan geleidelijk afnemen. Bij langdurig hoge bloedglucose waarden is de kans op het krijgen van deze complicaties groter. De voornaamste oorzaak van overlijden bij diabetes zijn hart- en vaatziekten. Zonder adequate behandeling van diabetes is het sterfterisico vier maal zo groot als bij mensen die geen diabetes hebben.

Behandelmogelijkheden

Diabetes is (nog) niet te genezen, maar gelukkig wel goed te behandelen. Het doel is om de bloedglucose te verlagen en te reguleren. Bij type 1 diabetes is er direct insuline nodig. Bij type 2 meestal niet. Bij type 2 diabetes kan vaak al veel bereikt worden met veranderingen in leefstijl, waarbij gelet wordt op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Type 2 diabetes en overgewicht gaan vaak samen. Wanneer het gewicht daalt, daalt de bloedglucose vaak ook. Daarnaast kan er medicatie nodig zijn, in de vorm van tabletten, of een combinatie van medicijnen en insuline.

Kosten

Diabeteszorg valt onder de Ziekteverzekeringswet (Zvw). Daarin geldt dat u voor diabeteszorg geen eigen bijdrage en geen eigen risico betaalt.